Μονή Παναχράντου στην Άνδρο
Μια υπέροχη Μονή με μαγευτική θέα

Η Μονή Παναχράντου στην Άνδρο βρίσκεται στη βόρεια πλαγιά του όρους Γερακώνη. Περιτριγυρισμένη από βράχους, λαξευμένους από τον άνεμο στο πέρασμα των αιώνων, σχηματίζονται σπήλαια, τα μεγαλύτερα από τα οποία τα χρησιμοποιούσαν οι ασκητές. Η θέα είναι εκθαμβωτική. Σε κάνει να νιώθεις ότι επιπλέεις στο κενό.

Όλα τα χωριά της Άνδρου και της κεντρικής Χώρας βρίσκονται στα πόδια σας με φόντο τη θάλασσα. Στο μοναστήρι στεγάζεται μια θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, που λέγεται ότι είναι έργο του ευαγγελιστή Λουκά. Σημειώστε, τα δύο πολύ όμορφα μεταβυζαντινά ξυλόγλυπτα, το τέμπλο και το θυρόφυλλο της εισόδου του νάρθηκα.

Πολλοί αποκαλούν το μοναστήρι Άγιο Παντελεήμονα γιατί εδώ σώζεται και το κάστρο του Αγίου Παντελεήμονα. Γι’ αυτό, το μοναστήρι γιορτάζει την μνήμη του, στις 27 Ιουλίου και φυσικά στις 15 Αυγούστου.

Η πρόσβαση γίνεται από το χωριό Βουνί, δρόμος με άσφαλτο η οποία είναι και η πιο εύκολη. Πρόσβαση είναι εφικτή και από το χωριό Φάλικα, από χωματόδρομο. Αν είστε λάτρης της πεζοπορίας υπάρχουν και μονοπάτια από τα Φάλλικα, τα Λειβάδια και τα Βραχνού.

Η Μονή Παναχράντου και η ιστορία της
Η απαρχή της Μονής Παναχράντου στην Άνδρο χάνεται στους αιώνες. Υπάρχουν δύο χειρόγραφα και η τοπική παράδοση, που τοποθετεί την αρχή της ιστορίας της το 960 μ.Χ. Δύο μοναχοί της εποχής είδαν ένα φως από το απέναντι βουνό και πήγαν να το εξερευνήσουν. Ψάχνοντας τριγύρω, κάτω από μια σπηλιά, βρήκαν την εικόνα της Παναγίας την οποία και πήραν μαζί τους. Την επόμενη ημέρα η εικόνα ήταν άφαντη. Το βράδυ το ίδιο φως εμφανίστηκε ξανά στο βουνό.

Αυτό επαναλήφθηκε πολλές φορές. Όσο και αν προσευχήθηκαν η εικόνα επέστρεφε εκεί που την είχαν περισυλλέξει. Τελικά οι μοναχοί αποφάσισαν να εγκατασταθούν μόνιμα εκεί. Κοντά στο σπήλαιο έφτιαξαν και ένα μικρό ασκητήριο και προσέλκυσε αρκετούς μοναχούς που αποτέλεσαν την πρώτη Αδελφότητα.

Ο Νικηφόρος Φωκάς επιστρέφοντας από μια νικηφόρα εκστρατεία εναντίον των Κρητικών εκπληρώνοντας ένα τάμα άφησε πολλά χρήματα στην Άνδρο. Μ’ αυτά τα χρήματα χτίστηκαν τα πρώτα κτίρια.

Η Μονή Παναχράντου οποία αποτελεί πόλο έλξης των επισκεπτών, αλλά και των κατοίκων του νησιού.

Search

Κατηγορίες


---------------------------------------------------