Ο αρχαϊκός ναός της Σκάλας στην Κεφαλονιά είναι δωρικού ρυθμού. Λειτούργησε ως λατρευτικό τέμενος και χρονολογείται στην Αρχαϊκή Περίοδο, τέλος 6ου αιώνα π.Χ. – αρχές 5ου, στοιχεία που τον καθιστούν μοναδικό στην Κεφαλονιά. Ανήκε στην αρχαία πόλη-κράτος των Πρόννων. Βρίσκεται στην επαρχιακή οδό Σκάλας –Πόρου, δίπλα στη θάλασσα και κοντά στη ρωμαϊκή έπαυλη της Σκάλας, στη θέση Άγιος Γεώργιος.
Ο αρχαϊκός ναός της Σκάλας ερευνήθηκε το 1960 για πρώτη φορά από τον αρχαιολόγο Σπυρίδωνα Μαρινάτο και υπολογίζεται πως ανήκε σε ευρύτερο ιερό που περικλειόταν από περίβολο. Κεραμική που εντοπίστηκε στο σημείο μέσα στην θάλασσα, οδηγεί τους αρχαιολόγους στο συμπέρασμα ότι επρόκειτο για τόπο λατρείας ναυτικών κυρίως που περνούσαν από εδώ στο δρόμο τους για την Δύση. Η ανασκαφή έχει μείνει ανολοκλήρωτη ως σήμερα, ο χώρος όμως είναι επισκέψιμος και η είσοδος ελεύθερη.
Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, ο αρχαϊκός ναός της Σκάλας αποτελούνταν από πρόδομο εν παραστάσι, επιμήκη σηκό και αβαθή οπισθόδομο εν παραστάσι, ενώ πιθανότατα αρχικά είχε και πτερό. Τα ευρήματα των ανασκαφών δεν επαρκούν για να αναπαρασταθεί σε ικανοποιητικό βαθμό η αρχική μορφή του, ενώ οικοδομικό υλικό από τον αρχαϊκό ναό της Σκάλας έχει χρησιμοποιηθεί στους τοίχους και την Αγία Τράπεζα του παρακείμενου ξωκλησιού του Αγίου Γεωργίου.