Μουσείο Πυροβολικού της Σχολής Πυροβολικού

Το Μουσείο Πυροβολικού της Σχολής Πυροβολικού είναι εύκολο να το επισκεφτεί ο επισκέπτης οδικώς με χρήση Ι.Χ αυτοκινήτου, ακολουθώντας την παλαιά Εθνική Οδό Αθηνών – Κορίνθου και σταματώντας στην είσοδο του χωριού της Νέας Περάμου αλλά και με χρήση λεωφορείου ΚΤΕΛ, το οποίο εκκινεί κάθε 30 λεπτά από το Θησείο και εκτελεί το δρομολόγιο Θησείο – Μέγαρα, αποβιβαζόμενος στην στάση «Σχολή Πυροβολικού» στην είσοδο του χωριού της Νέας Περάμου.

Τα εκθέματα του Μουσείου ευρίσκονται σε υπαίθριο χώρο αλλά και σε στεγασμένο χώρο εντός του Στρατοπέδου «ΤΧΗ (ΠΒ) ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ ΘΩΜΑ».

Το Υπαίθριο Μουσείο εγκαινιάστηκε κατά τον εορτασμό της Αγ. Βαρβάρας Προστάτιδας του όπλου στις 04 Δεκεμβρίου 1998. Περιλαμβάνει εκθέματα που χρησιμοποιήθηκαν τόσο από τον Ελληνικό Στρατό όσο και από αντιπάλους μας και περιήλθαν σαν λάφυρα σε εμάς κατά την διάρκεια των 180 χρόνων ιστορίας του Ελληνικού Πυροβολικού.

Στα εκθέματα περιλαμβάνονται κυρίως πυροβόλα Πυροβολικού Μάχης αλλά και Α/Α. Κάποια από αυτά είναι τα δύο Α/Α Πυροβόλα 20 χιλ της Ιταλικής BREDA και της Γερμανικής RH, το Ιταλικό Πυρλο 75 χιλ της ODERO (6000m) και το πυροβόλο SKODA 105 χιλ (10600m) που έλαβαν μέρος στο Αλβανικό Μέτωπο με τον Ελληνικό Στρατό.

Άλλα σημαντικά εκθέματα του μουσείου είναι το Α/Τ 75 χιλ και το πυροβόλο 75 χιλ της KRUPP, λάφυρα από τις επχσεις του Β’ ΠΠ, το ορειβατικό πυροβόλο 75 χιλ (8800m) αμερικανικής κατασκευής το οποίο έλαβε μέρος στις επχσεις 46 -49 με τον Ελληνικό Στρατό. Ορισμένα από αυτά χρησιμοποιούνται και σήμερα για την εκτέλεση χαιρετιστήριων βολών.

Υπάρχουν επίσης το πυροβόλο 75 χιλ της KRUPP του 1906 που χρησιμοποιήθηκε στις επχσεις των Βαλκανικών Πολέμων και κατά τον Α’ ΠΠ, το Βρετανικό ορειβατικό πυρλο 3,7’’ ιντσών (8000m), το οποίο πήρε μέρος στις επχσεις του Ελληνικού Στρατού το 1946-1949, το φημισμένο πυρλο των 25 λιβρών (11000m) που ήταν το βασικό πυροβόλο παροχής πυρών αμέσου υποστηρίξεως σε μονάδες ΠΖ μέχρι την εισαγωγή των αντίστοιχων Αμερικανικών, δύο πυροβόλα των 105 χιλ της Γαλλικής εταιρίας Shnaider (10700m) που χρησιμοποιήθηκε κατά τον Β’ ΠΠ και της Γερμανικής εταιρίας SKODA το οποίο είναι τουρκικό λάφυρο και χρησιμοποιήθηκε κατά την Μικρασιατική Εκστρατεία και τον Β’ ΠΠ.

Το παλαιότερο έκθεμα του μουσείου είναι το πυροβόλο 75 χιλ της Vickers TERNI (1911) το οποίο χρησιμοποιήθηκε κατά τον Α’ ΠΠ.

Στο στεγασμένο χώρο του Μουσείου Πυρκού, παρατηρούμε την ιστορική εξέλιξη του Ελληνικού Πυροβολικού στο πέρασμα των χρόνων.

Υπάρχουν επιτύμβιες στήλες, στις οποίες είναι γραμμένα τα ονόματα των πεσόντων Αξκών του Πυρκού, οι οποίοι εφονεύθησαν στη διάρκεια των απελευθερωτικών Αγώνων από το 1830 έως το 1974, καθώς επίσης και αναρτημένες φωτογραφίες από τους Αγώνες του Έθνους, κατά τη διάρκεια του Ά και ΄Β Παγκοσμίου Πολέμου.

Στις προθήκες που υπάρχουν εκτίθενται αριθμός στρατιωτικών κανονισμών, ελληνικών και ξενόγλωσσων, οι οποίοι χρονολογούνται από την περίοδο των αρχών του 20ου αιώνα, μία πυροβολαρχιακή διόπτρα, ΄Β Παγκοσμίου Πολέμου, η οποία χρησιμοποιήθηκε από το Ιαπωνικό Πυροβολικό, ένα Αυστριακό τηλέμετρο ταυτισμού και ομοιώματα διαφόρων πυροβόλων. Κατά μήκος της αίθουσας, υπάρχουν βλήματα, διαφόρων τύπων και διαμετρημάτων, που χρησιμοποιούνται στο Ελληνικό Πυροβολικό.

Τέλος, υπάρχει η προτομή του Αντγου Παναγιώτη Δαγκλή, ο οποίος επινόησε το λυόμενο ορειβατικό πυροβόλο 75mm (Schneider-Daglis), το οποίο χρησιμοποίησαν πολλοί στρατοί ειδικότερα για το Πυροβολικό.

Search

Κατηγορίες


---------------------------------------------------