Η ακατοίκητη σήμερα Νήσος Δία ή Ντία βρίσκεται 7 μίλια βορειοανατολικά της πόλης του Ηρακλείου. Αποτελεί προστατευόμενη περιοχή Natura, λόγω της πολύ σημαντικής βιοποικιλότητας της. Το νησί δεν έχει καθόλου υποδομές και είναι σχετικά ανέγγιχτο από την ανθρώπινη παρέμβαση. Έχει 5χλμ μήκος και 3 χλμ πλάτος και έχει έκταση 12 περίπου τετραγωνικά χιλιόμετρα, εκτείνεται από δυτικά προς τα ανατολικά. Γύρω από την Ντία υπάρχουν δύο μικρά γλαρονήσια, το Παξιμάδι στα ανατολικά και το Πεταλίδι στα δυτικά. Στη νότια μεριά του νησιού υπάρχουν 4 απάνεμοι κόλποι: ο κόλπος του Αγίου Γεωργίου, όπου υπάρχει και το μοναδικό λιμανάκι και οι παραλίες του νησιού, ο κόλπος της Κάπαρης, ο κόλπος της Παναγιάς και ο κόλπος της Αγριελιάς. Στα ανατολικά υπάρχει ο κόλπος της Αγκινάρας. Το νησί έχει μέγιστο υψόμετρο στην κορυφή Βάρδια στα 266 μέτρα και σε γενικές γραμμές είναι βατό, με σχεδόν μοναδικό τοπίο τους βραχότοπους και τα φρύγανα. Υπάρχουν και περιοχές με άγριους γκρεμούς που φτάνουν τα 60 μέτρα κατακόρυφης πτώσης.

Έπαιξε σημαντικό ρόλο στη ναυσιπλοΐα κατά την αρχαιότητα, ιδιαίτερα στους Μινωικούς χρόνους και τους Μεσαιωνικούς. Για τους πρώιμους ναυτικούς που έπλεαν στα ανοιχτά του Κρητικού Πελάγους αποτελούσε κάλλιστο φυσικό «σημάδι» για την προσέγγιση της ακτής και των φυσικών λιμανιών της Κρήτης και παράλληλα βοηθούσε στον ελλιμενισμό των σκαφών, δημιουργώντας ένα μικρό “φράγμα” στους βόρειους ανέμους. Στους μινωικούς χρόνους το νησί κατοικούνταν και πλησίον του όρμου Αγίου Γεωργίου εντοπίσθηκε τειχισμένος υστερομινωικός λιμενικός οικισμός.
Το νησί αποτελεί έναν πολύ σημαντικό βιότοπο για ενδημικά φυτά και ζώα με πολύ μικρό διασκορπισμό στο Νότιο Αιγαίο, και μια απο τις σπουδαίες περιοχές για φώλιασμα του μαυροπετρίτη (Falco eleanorae). Υπάρχουν πολλά αγριοκούνελα, τα οποία θα δείτε συχνά να ξεπετάγονται από τους θάμνους.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι πριν 5000 χρόνια το νησί ήταν κατάφυτο από δάση και είχε πολλές πηγές νερού. Ωστόσο εξαφανίστηκε το δάσος γιατί το ξύλο υλοτομήθηκε για την κατασκευή πλοίων, και ύστερα από 1000 περίπου χρόνια σταμάτησαν και οι πηγές να έχουν νερό. Επίσης, το νησί αποτελεί καταφύγιο Κρητικών αιγάγρων κι αν είσαστε τυχεροί θα τους δείτε.

Search

Κατηγορίες


---------------------------------------------------