Παραλία Καλαμάκι

Το Καλαμάκι είναι ένα μικρό παραθαλάσσιο χωριό που βρίσκεται στην περιφέρεια του χωριού Καμηλάρι, 65 χλμ νοτιοδυτικά του Ηρακλείου, ανάμεσα στα Μάταλα και στο Τυμπάκι. Η όμορφη παραλία μπροστά από τον οικισμό αποτελεί ένα τμήμα της τεράστιας παραλίας που ξεδιπλώνεται κατά μήκος του Κόλπου της Μεσαράς, που ως ενιαίο μέτωπο αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες παραλίες της Κρήτης. Το Καλαμάκι είναι ένας σχετικά νέος οικισμός που αναπτύχθηκε αρχικά ως παραθεριστικός από τους κατοίκους του Καμηλαρίου. Πιστεύεται ότι στα αρχαία χρόνια υπήρξε μικρό λιμάνι της Φαιστού ή της Γόρτυνας, αλλά δεν υπάρχουν ισχυρά αποδεικτικά στοιχεία.

Η παραλία έχει χοντρή άμμο και ο βυθός είναι γενικά βραχώδης, εκτός από κάποια σημεία έχει γίνει εκβραχισμός και ο βυθός είναι αμμώδης, ενώ η θάλασσα έχει συχνά κύματα κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μελτεμιών. Μπροστά στον οικισμό η παραλία είναι πολυ καλά οργανωμένη, με ομπρέλες, ταβέρνες, δωμάτια, ναυαγοσώστη, παιδική χαρά, θαλάσσια σπορ και το μέρος ενδείκνυται για ήρεμες οικογενειακές διακοπές. Αν θέλετε να απομονωθείτε μπορείτε να περπατήσετε νότια προς τον Κομό, που προτιμάται από γυμνιστές, ή βόρεια προς τις παραλίες της Παχειάς Άμμου με τους αμμόλοφους και του Αφραθιά. Βόρεια του Αφραθιά υπάρχει το πολεμικό αεροδρόμιο του Τυμπακίου, το οποίο λειτουργεί ως παραθεριστικό κέντρο των αξιωματικών της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Μέσα από το αεροδρόμιο διέρχεται ο ποταμός Γεροπόταμος, με τη μεγαλύτερη λεκάνη απορροής στην Κρήτη καθώς στραγγίζει ολόκληρη την πεδιάδα της Μεσαράς. Μέρος του σημαντικού υδροβιότοπου που σήμερα βρίσκεται στην περιοχή της Παχιάς Άμμου αποτελούσε παλαιότερα ενιαίο σύστημα βάλτων με τις εκβολές του Γεροπόταμου που εκτεινόταν στα βόρεια ως και στην Καταλυκή στον Κόκκινο Πύργο. Δυστυχώς λόγω της ανθρώπινης παρέμβασης και της κατασκευής του αεροδρομίου σήμερα οι εκβολές του Γεροπόταμου έχουν κατακερματιστεί σε μικρότερους υγρότοπους. Εδώ συναντάμε παρυδάτια και μεταναστευτικά πουλιά, ανάλογα την περίοδο. Είδη με σημαντικό πληθυσμό στην περιοχή είναι τα Ardeola ralloides & Tringa glareola, ενώ συναντώνται ακόμα Aythya nyroca, Plegadis falcinellus, Falco vespertinus, Circus macrourus, Aquila clanga, Aquila heliacal, Gallinago media, Merops apiaster, κλπ.

Search

Κατηγορίες


---------------------------------------------------